De dierentuin op de weegschaal?

D

Niet alleen mensen wegen zich op de weegschaal, maar ook dieren gaan staan er wel eens op. Dat kan soms nog best wel een grote klus zijn. Eén of twee dieren zijn nog niet zo lastig om te wegen, maar in een dierentuin leven soms wel meer dan 20.000 dieren. En dat is een hele klus om alle dieren te wegen. Een hond is er natuurlijk makkelijk op te krijgen, maar hoe krijg je ooit een leeuw op zo’n grote, koude plaat? Die kun je niet even makkelijk optillen.

Verzorgers krijgen dieren op de weegschaal

De verzorgers van een dierentuin zorgen er voor dat alle dieren op de weegschaal komen te staan. Veel dieren zijn er nog wel redelijk makkelijk op te krijgen. Een uil bijvoorbeeld die pak je gewoon uit zijn verblijf als hij lekker op een stok zit en dan zet je hem met stok en al op de weegschaal. Ook kudde dieren zijn makkelijk op de weegschaal te krijgen. Deze staan namelijk netjes in de rij om op de erop te gaan waarna ze een beloning krijgen van de verzorgers. De pinguïns worden op de weegschaal gelokt met een lekker visje. Tijgers en leeuwen daarentegen worden op de op de grote grijze plaat gelokt met een lap vlees. Meestal gaan dit ook vrij gemakkelijk maar soms hebben de tijgers geen honger en komen ze dus ook niet naar de weegschaal toe.

Waarom moeten dieren op de weegschaal?

De dieren gaan op de weegschaal zodat de verzorgers kunnen zien of de dieren niet te zwaar worden. Ook kunnen verzorgers op aflezen of een dier zwanger is. Het is dus erg belangrijk dat ook bij dieren hun gewicht in kaart wordt gebracht. Wat dat betreft zijn het net mensen. Want net als wij gaan ook zei op de weegschaal om te kijken of we niet te zwaar zijn.