Als je van plan bent om je muur een nieuwe tint te geven, dan is het slim om van te voren goed te weten wat je doet. In dit artikel lees je wat meer over hoe je een muur goed kunt schilderen. Maar als je geen klusser bent kun je altijd naar een klusbedrijf in Helmond gaan.
Pantone’s Serenity
Voor vrouwen is het altijd moeilijk om de juiste kleur muurverf te vinden. Dan is de Pantone’s Serenity mischien wat jou. Deze zachte blauwe kleur is heerlijk fris. Perfect voor een nieuw begin, een nieuw jaar! Blauw heeft een koel en rustgevend effect, waardoor deze kleur erg goed is voor in de woonkamer of slaapkamer. Optisch lijken blauwe ruimtes ook groter (let er wel op dat dit zo werkt met lichtblauwe tinten. Donkerblauw heeft een tegenovergesteld effect).
Contrasterende kleuren werken samen erg goed: combineer Serenity (blauw) daarom met een mooie warme houten vloer (oranje)!
Voorbereiding
Met een verfcalculator kun je redelijk nauwkeurig de hoeveelheid verf berekenen die je nodig hebt. Eerst kies je de verf die je wilt gebruiken. Vervolgens vul je de oppervlakte in die je gaat schilderen. De verfcalculator laat je vervolgens zien hoeveel liter je nodig hebt én laat zien welke verpakkingen je allemaal kunt gebruiken. De meeste berekeningen worden gedaan op basis van een gladde en niet zuigende ondergrond.
Wanneer verf je met een kwast en wanneer met een roller?
Voor kleine oppervlaktes en langs de randen is een kwast het handigst. Grote vlakken verf je het makkelijkst met een verfroller. Je kunt alle verfsoorten aanbrengen met zowel een kwast als een roller, maar koop wel een geschikt type.
Wanneer gebruik je grondverf?
Kaal hout moet je altijd behandelen met grondverf. Grondverf heft de zuiging in de ondergrond op en heeft een vullende eigenschap. Een grondverf is beter schuurbaar en geeft uitstekende hechting aan de volgende laag. Als je kaal hout, metaal of kunststof rechtstreeks met lak beschildert, zal de verf niet goed hechten.
Hoe voorkom je banen bij muurverf?
Banen in je schilderwerk ontstaan vaak doordat er niet ‘nat in nat’ wordt gewerkt en de verf te schraal/dun wordt aangebracht op de ondergrond. De vorige verflaag is al gaan drogen, waardoor de verschillende banen niet mooi in elkaar overvloeien.
Het kan ook zijn dat je gewoon nog een tweede laag moet aanbrengen.
Let op: wanneer de eerste laag erg onregelmatig aangebracht is, is het mogelijk dat je dit in de volgende lagen terug blijft zien. Vooral bij zogenaamd “strijklicht” blijft dit dan zichtbaar. Een extra laag of lagen aanbrengen is dan geen oplossing.
Spoed
Haastige spoed is zelden goed: zorg er altijd voor dat je de ondergrond goed afdekt met afdekplastic of kranten voordat je gaat verven, zo voorkom je onnodig schoonmaakwerk.